Каква музика да слушаме на път?


03.08.2015 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Без категорияОт Fixme.bg обичаме да слушаме музика по всяко време, а най-вече – докато пътуваме. Tъй като успоредно с това се стараем да бъдем съвестни шофьори, се разтършувахме из нета, за да разберем кои са най-подходящите мелодии за приятно и сигурно пътуване.

Според класация, изготвена от London Metropolitan University, едни от най-подходящите мелодии са Come Away With Me на Norah Jones; Cry Me A River на Justin Timberlake и The Scientist на Coldplay. Причината е, че всяко едно от тези парчета е в тоналност, доближаваща се до ритъма на човешкото сърце, което бие с 60-80 удара в минута.

Проучването подрежда и най-опасните песни за слушане по време на шофиране, като на челните места в класацията са Hey Mama на The Black Eyed Peas; Paper Planes на M.I.A. и How You Remind Me на Nickelback.

Много бързата и шумна музика от своя страна ускорява сърдечния ритъм на шофьора и е предпоставка за самонадеяно и опасно шофиране.

Забързаните мелодии причинява възбуда и това води до понижена концентрация върху обстановката на пътя и увеличаване на скоростта на движение в съответствие с ритъма на песента. Ето защо и самият стил музика оказва влияние върху поведението ни на пътя.

Интересно е, че се наблюдава разлика между шофирането на мъже и жени под въздействие на хип-хоп музика. Когато слушат този стил, жените зад волана удрят спирачките рязко и карат агресивно. Обратният ефект се наблюдава при мъжете, които шофират по-спокойно под въздействието на хип-хоп.

Затова пък хевиметълът и грайндкорът предизвикват мъжете шофьори да увеличават скоростта. При жените същият ефект оказва денс музиката. Изненадващо проучването разкрива, че мъжете и жените зад волана, които слушат класическа музика, карат разсеяно.

От Fixme.bg препоръчваме да продължавате да слушате любимата си музика на път, стига да не отклонява вниманието ви от пътя.

Коментари