Как да поддържаме сами велосипеда си в изправност


29.05.2015 Facebook Twitter LinkedIn Google+ новини


Как да поддържаме сами велосипеда си в изправност

Както леките автомобили се нуждаят от поддръжка, така и любимият Ви велосипед изисква грижи. Преди да започне летният сезон и интензивното каране на колело, от изключителна важност е да посетите специализиран сервиз и да проверите дали всички части са в изправност. А за да не бъдете неприятно изненадани на пътя, опитайте се да спазвате няколко лесни съвета, които обясняват как сами можете да поддържате велосипеда си в изправност.

  1. Измиване

За цялостно измиване на велосипеда можете да използвате пароструйка или мокър парцал. Не трябва да мокрите праховите уловители на вилките и главините. На пазара вече са налични множество специализирани препарати за почистване на колело, но ако нямате такъв не експериментирайте с други смеси.

  1. Болтове

Проверете цялостно велосипеда си за разхлабени болтове и при необходимост затегнете с подходящ инструмент. Внимавайте да не „пренатегнете“ щуцерите, когато настройвате обтягането на спиците.

  1. Рамка

Ако рамката се счупи, задължително я сменете с нова, а недейте да се опитвате да я заварите. При алуминиевите рамки материалът се изхабява след около 3-4 години.

  1. Педали и курбели

Ако често наблюдавате проблеми с прескачане и откачане на веригата, най-вероятно курбелите и веригата трябва да се сменят. Проверявайте дали педалите не са разхлабени преди всяко каране.

  1. Вилки

Следете упътванията от производителя, когато почиствате вилките и го правете след всяко каране. Не позволявайте натрупване на прах около горните тръби и прахоуловителите. Имайте предвид и че някой вилки са с фабрично заложена хлабина. Ако усетите нередност, по-добре не се опитвайте да ги затягате сами, а потърсете сервизни услуги.

  1. Скорости

Смазвайте редовно скоростите на велосипеда си с машинно масло. Не забравяйте, че преди да ги смажете, трябва да ги почистите и да са сухи. От смазване се нуждаят също и жилата и броните.

  1. Верига

Препоръчително е регулярно почистване на веригата със специализиран препарат или WD-40. Можете да използвате уреди, предназначени за почистване на верига или обикновени четки за зъби. След почистване веригата старателно се подсушава с парцал. Едва, когато е абсолютно суха, всяко звено се смазва със специална течност или тефлонов спрей. Внимавайте да не напръскате и спирачните повърхности на задното колело.

Най-добре е веригата да се свали и да се потопи в почистващата течност.

  1. Спирачки:

Научете се сами да регулирате спирачките, защото ще ви се наложи да го правите често по време на път. Редовно проверявайте дали накладките не са износени и не се налага смяна.

  1. Гуми, главини, спици и капли

Ако не сте специалист и нямате необходимите инструменти за смяна на външни гуми, центровка на каплите и т.н., по-добре използвайте услугите на сервиз.

Можете да закупите от специализираните магазини необходимите ви инструменти и да опитате да се справите сами дори с по-сериозни проблеми. Все пак от Fixme.bg препоръчваме да се доверите на сервизите за велосипеди. Можете да добавите надежден сервиз, от чийто услуги сте доволни само с един клик ТУК

Коментари