Полезни съвети при покупка на нов автомобил


27.04.2015 Facebook Twitter LinkedIn Google+ новиниОт Fixme.bg освен, че ви показваме надеждните сервизи близо до вас, даваме и полезни съвети, за да ги посещавате по-рядко.

Ето и няколко ключови препоръки при избора на нов автомобил:

1) ПРЕДВАРИТЕЛНО ПРОУЧВАНЕ

Не се съсредоточавайте само в една марка и модел, а изберете няколко, които да отговарят на нуждите ви. Благодарение на Интернет лесно и бързо можете да съберете предварителна информация за моделите, на които сте се спрели и да сравните характеристиките им спрямо отзиви и цели. Полезно е и проучване на различни мнения за автомобилите от специалисти и от съответните форуми. Освен сравнение на цените на избраните модели, не забравяйте да проверите темите относно консумативите, изискващи най-честа смяна и поддръжката. Обърнете внимание и на информацията за фабрични дефекти и за това как могат да бъдат отстранени. Преценете дали можете да си позволите поддръжката и сервиза на съответния автомобил. Ако имате възможност, консултирайте се и с познат, който притежава избрания модел.

Важно е и да проверите в Интернет, както автокъщите в България, така и в Австрия, Германия и Италия, от където най-често се внасят автомобили. По този начин предварително проучвате пазара и се ориентирате за адекватна крайна цена.

2) ОГЛЕД НА АВТОМОБИЛА

Когато преминете към оглед на колата, обърнете внимание на екстериора. Дори автомобилът да е нов, прегледайте внимателно за удари. Напуканата боя и разлика в цветовете на детайлите могат да издадат злополука. Когато приплъзнете ръка по калниците и вратите не трябва да има разлика в гладкостта.

Огледайте за пукнатини по стъклата и за следи от лак или пребоядисване по уплътненията им. Имайте предвид, че заводските ламарини са идеално прави. Когато отворите предния капак проверете за следи от заварки, пребоядисвания и асиметрични кривини, които в последствие биха ви създали проблеми. Ако болтовете са различни, то най-вероятно автомобилът е преживял сериозен удар и е стоял дълго време в сервиза. Това е довело до губене или объркване на оригиналните болтове.

Обърнете внимание доколко салонът на автомобила е запазен. При използваните коли по точи начин се придобива представа дали километрите им са реални и до колко са били поддържани от предишните си собственици.

Проверете за износвания по педалите, волана, дръжките на вратите, коланите и скоростния лост, както и дали еърбегът е бил отварян. Вижте и цвета на казанчето за антифриза, за да се ориентирате дали при съответния автомобил маслото е било разреждано с вода.

Ако ауспухът е черен, това означава, че колата гори масло повече от нормалното. Препоръчително е да бръкнете с показалец в ауспуха и след това да разтъркате с палеца си. Ако не се изтрие а остава мазни следи, това означава че автомобилът гори повече масло.

Разгледайте и багажника за удар отзад като махнете корите и огледате голата ламарина.

Можете да разберете ако фарове и/или стоповете са сменяни по това дали са избелели равномерно. Имайте предвид, че много търговци първо сменят маслото и след това пренавиват километража. Ето защо е задължително да погледнете лепенката на автомобила. Има и случаи, в които лепенките се лепят една върху друга. Пробвайте с намокряне да отлепите горната и да проверите дали това е така. Ако километрите на лепенки отдолу са повече от тези на дисплея или циферблата, то разглежданата от вас кола е с пренавит километраж.

Не забравяйте да проверите предните и страничните греди, всички фуги и външните и вътрешните прагове.

Надяваме се, че ще следвате тези полезни съвети, за да избегнете измами и да изберете автомобилът, който отговаря на вашите нужди.

Коментари