История на производителите на гуми – Част 1-ва


05.11.2016 Facebook Twitter LinkedIn Google+ новиниBFGoodrich

BFGoodrich е първият американски производител на автомобилни гуми, като историята на компанията датира още от 1896 г. През своята почти 120 годишен път BFGoodrich има редица върхови постижения както в автомобилната индустрия, така и в сферата на летателните апарати. През 1903 г. първата кола, прекосила Съединените щати, е била оборудвана с гуми BFGoodrich. Самолетът на Чарлз Линдберг „Духът на Сейнт Луис“, който провежда първият непрекъснат полет над Атлантическия океан (1927 г.), също е с гуми, проектирани и произведени от компанията. Совалката „Колумбия“ също е разчитала на гуми, разработени от BFGoodrich.

В историята си компанията има редица престижни награди и върхови постижения от рали шампионати, както и 5 победи на Paris-Dakar. BFGoodrich е официален доставчик на гуми в Световния Рали Шампионат в две последователни години – през 2006 и 2007 г. Компанията е под ръководството на световния лидер Michelin от 1988 г. насам и произвежда висококачествени автомобилни и мото гуми, както и специализирани офроуд и 4х4 модели.

 

Bridgestone

Bridgestone е международно признат производител на висококачествени гуми. Компанията е създадена през 1931 г. в гр. Куруме, префектура Фукока, Япония от Шоджиро Ишибаши. Името на компанията идва от буквалния превод на името на г-н Ишибаши от японски – „каменен мост“. Bridgestone e най-големият производител на гуми за автомобили и камиони през 2014 г., надминаващ дори лидера в индустрията Michelin. Гумите Bridgestone се произвеждат в 141 сертифицирани фабрики по целия свят.

През 1988 г. Bridgestone придобива американската компания за гуми Firestone, което спомага за големия пробив на марката на американския и европейския пазар (като Bridgestone Firestone Group).

В началото на 80-те години на миналия век японците започват да влагат целенасочени усилия в развитието на спортните гуми и създават революционни модели за класовете Formula 2 и Formula 3, както и специализирани гуми за картинг. От 1997 до 2010 г. компанията редовно снабдява с гуми и Formula 1.

Днес Bridgestone е един от най-реномираните производители на специализирани гуми за леки и товарни автомобили, мотоциклети, високопроходими и 4х4 автомобили, както и лидер в иновациите за колоездене и мото спортове.

 

Dunlop

Dunlop е водеща компания за автомобилни гуми, основана през 1985 г. Производството на гуми с марка Dunlop в Северна Америка, Европа и Австралия е собственост на концерна Goodyear, докато в други части на света като Индия, Африка и Азия гумите се произвеждат от сертифицирани местни дъщерни компании (като Ruia Group и Sumitomo Rubber Industries) под строг качествен контрол.

Dunlop Tyres е ексклузивен доставчик на спортни гуми за Британските Туринг Серии (British Touring Car Championship) от 2003 г. насам. Компанията снабдява с консумативи и други спортни шампионати като V8 Supercars Championship race, Deutsche Tourenwagen Masters, Japanese Super GT Series, American Le Mans Series, както и клас Moto2/Moto3 на MotoGP Championship.

Коментари