Рискове при безконтактното измиване на автомобила


12.10.2015 Facebook Twitter LinkedIn Google+ новини


безконтактно почистване

От Fixme.bg знаем колко е важно да поддържате автомобила си в изправност и именно заради това трябва да обърнете внимание на начина, по който почиствате колата си. Дали ще използвате обикновено или безконтактно миене е въпрос на лична преценка.

Въпреки, че безконтактното почистване осигурява качествено миене на трудно достъпните повърхности, то крие и рискове за автомобила ви, с които трябва да се запознаете.

Ето и някои от тях:

•    След първоначалното разбиване и отмиване на калта с вода, въздухът от апарата за високо налягане може силно да увреди боядисаната повърхност или да ускори разрушаването й.
•    Силната струя вода (особено, ако водата не е подгрята и не са използвани реагени за омекотяването й) може да не премахне мръсотията, а просто да я размаже.
•    Използваните препарати могат да повредят хромираните повърхности. При третиране хромираните детайли потъмняват.
•    Силните концентрати, използвани при безконтактното миене, увреждат лаковото покритие и боята.
•    Чрез безконтактно измиване НЕ можете да отстраните замърсявания, причинени от препаратите, които пътните служби разпръскват при поледици.
•    Не използвайте миене с активна пяна, ако автомобилът ви е нов или ако след боядисването/лакирането на колата са изминали по-малко от три месеца. Не използвайте безконтактно миене, ако притежавате ръчно боядисан автомобил!
•    При по-старите коли има опасност от образуване на дупки при отмиването на активната пяна.

За да намалите вредата от използването на т.нар. безконтактно почистване на автомобила ви, трябва да използвате и обикновени методи за подсушаване.Не трябва да оставяте пяната да изсъхне върху повърхността, както и да миете горещия капак на двигателя, защото в противен случаи остават петна, които по-късно не могат да бъдат отстранени. Не пренебрегвайте и предпазните средства при безконтактно миене – специално облекло, очила и ръкавици, защото е възможна появата на алергични реакции.

Запомнете, че независимо дали изберете обикновено или безконтактно миене, качеството на почистването зависи от вашето старание и от използваните химически вещества.

Коментари
  1. image
    Anna направи коментар 12.10.2015 12:51:

    Аз лично не съм имала проблеми при безконтактното миене, не считам, че то е толкова „рисково“